Μία φράση μπορεί να κάνει την διαφορά!

Αντί να πούμε: «Μην είσαι τόσο αναστατωμένος όλα θα πάνε καλά», ας πούμε καλύτερα: «Βλέπω πόσο αναστατωμένος είσαι για όλα αυτά. Πες μου, ποιο ήταν το δυσκολότερο πράγμα για σένα;»
Αντί να πούμε: «Δεν πρέπει να νιώθεις έτσι», ας πούμε καλύτερα: «Αυτό το συναίσθημα είναι πολύ σημαντικό χαίρομαι που μου μίλησες γι’ αυτό».
Αντί να πούμε: «Μα, αν είναι δυνατόν, γιατί πιστεύεις κάτι τέτοιο;», ας πούμε καλύτερα: «Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον πες μου περισσότερα γι’ αυτό».


Αντί να πούμε: «Δεν έχεις απολύτως κανένα λόγο να νιώθεις θυμωμένος μαζί μου, μετά απ’ όλα όσα έκανα για σένα», ας πούμε καλύτερα: «Μπορώ να δω πόσο θυμωμένος είσαι μαζί μου αυτή τη στιγμή. Ας συνεχίσουμε να μιλάμε και να δούμε μήπως μπορούμε να βρούμε μία λύση μαζί».


Αντί να πούμε: «Σταμάτα, λοιπόν δεν ανέχομαι πια να μου μιλάς με αυτό τον τόνο», ας πούμε καλύτερα: «Θέλω να μιλήσω μαζί σου γι’ αυτό, αλλά θέλω να μου φέρονται με σεβασμό, ακόμη και όταν είναι θυμωμένοι μαζί μου».


Αντί να πούμε: «Όλα πάνε καλά στην πραγματικότητα δεν έχεις κανένα λόγο να είσαι στενοχωρημένος», ας πούμε καλύτερα: «Λυπάμαι που όλο αυτό το διάστημα νιώθεις τόσο λυπημένος και κλαις τόσο πολύ, έλα να καθίσεις δίπλα μου για να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο».


Αντί να πούμε: «Εάν αυτό είναι το μόνο που έχεις να πεις, τότε είναι καιρός ν’ αποκτήσεις καλύτερη συμπεριφορά», ας πούμε καλύτερα: «Νιώθεις πολύ λυπημένος και θυμωμένος για όλα αυτά. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο ήταν για σένα. Ας συζητήσουμε και ας δούμε μήπως μπορούμε να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε την κατάσταση».

όλα τα άρθρα: το ημερολόγιο μιας ελεύθερης ύπαρξης